Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy výročí 140 let hasičů na Tanvaldsku (článek)

OSLAVY 140 LET HASIČŮ NA TANVALDSKU

     V sobotu 18. 7. 2015 proběhly na centrálním parkovišti oslavy výročí 140 let hasičů na Tanvaldsku. Slavnosti zahájil starosta SDH Tanvald Šumburk Michal Kottan přivítáním a představením hostů. Poté starosta SDH Horní Tanvald Karel Bukvic ml. krátce seznámil návštěvníky oslav s historií založení hasičských sborů na Tanvaldsku.

     Následovalo odhalení a představení oficiálních vlajek obou Tanvaldských sborů. Vlajku SDH Horní Tanvald slavnostně odhalil zástupce HZS Libereckého kraje velitel profesionálních hasičů stanice Jablonec n/N mjr. Ing. Ladislav Žák a zástupce OHS Jablonec n/N Jan Šefr. Vlajka je vyobrazena na červeném podkladu, žlutým písmem je vyobrazen názevvlajka-horni-tanvald.jpg sboru, uprostřed vlajky je zobrazen znak SHČMS s lipovým listím, se zkříženými žebříky a hasičskou sekerou. Do znaku je vsazen erb bývalého města Tanvaldu, na které je zobrazeno zelené třívrší a na něm tři přirozené jedle.

     Vlajku SDH vlajka-sdh-tanvald-sumburk.jpgTanvald Šumburk slavnostně odhalil místostarosta města Tanvald Mgr. Antonín Bělonožník a velitel SDH Tanvald Šumburk Petr Malý. Vlajka je vyobrazena na červeném podkladu, žlutým písmem je vyobrazen název sboru, uprostřed vlajky je zobrazen znak SHČMS s lipovým listím, se zkříženými žebříky a hasičskou sekerou. Do znaku je vsazen erb bývalého města Šumburku, který má podobu modrého štítu, ve kterém zlaté Slunce vychází za dvěma zelenými vršky.

     Program pokračoval ukázkou hašení požáru historickou vahadlovou stříkačkou. Následovala ukázka HZS Libereckého kraje v podobě slaňování z plošiny společně s ukázkou kynologa HZS LK nstržm. Pavla Málka, při které pes Charlie vyhledal figuranta zraněné osoby v simulovaných objektech. Poté přijeli mladí hasiči z Tanvaldu Šumburku a Horního Tanvaldu uhasit požár dřevěného domečku. Oslavy byly zpestřeny soutěží pro dospělé, kde bylo úkolem co nejrychleji se obléknou do zásahového obleku, rozhodit a smotat hadici C.

     Návštěvníci si mohli prohlédnout výstavu historické i současné hasičské techniky. K vidění byly vozy sborů SDH Tanvald Šumburk, Desná, Lučany n/N, Velké Hamry, Bzí, Zlatá Olešnice, Jílové u Držkova a další.

     Děti měly možnost vyzkoušet si stříkání do terče za pomoci džberových stříkaček. Také se mohly zchladit probíháním pod rozprašovanou vodou z cisteren SDH Tanvaldu Šumburku a Horního Tanvaldu.

     Na pódiu se během odpoledne vystřídalo několik kapel. Např. undergroundová kapela Luděk, rocková kapela Dalas, hard rocková kapela Broken Dam a CZEHUN.

     O bohaté občerstvení po celé odpoledne i večer se postarali členové SDH Tanvald Šumburk a Horní Tanvald. Celé odpoledne bylo provázeno krásným slunečným a horkým počasím, které bylo v podvečer na krátkou chvíli přerušeno slabou dešťovou přeháňkou.

oslavy-140-let.jpg