Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

          Historie a současnost.

Dle dochovaných materiálů byl v Tanvaldě založen vedle původního sboru z roku 1875  

16.6.1930 nový český sbor.Již v roce 1930 zakoupil z prostředků získaných sbírkami přívěsnou motorovou stříkačku od fy. Stratílek Vysoké Mýto , která měla na tehdejší dobu vysokou technickou úroveň.                          Při založení měl sbor 64 členů z toho 4 ženy , nyní zhruba 73 z toho 12 žen a 9 dívek .  Starostou v Tanvaldě Šumburku je Morávek Pavel,náměstek Kadaš Pavel,velitel Malý Petr,hospodář Řeřábek Ota,jednatel Hermoch Zdeněk,revizor Svárovský Ota,preventista Tykalský Fr.,ref.žen Svárovská Iva,ref.mládeže Pospíšilová Dominika,kronikář Pavlata Václav atd.

Nynější velmi dobrá spolupráce s Městem Tanvald , starostou p. Polákem,tajemníkem p. Seidlem ale i s radou a celým zastupitelstvem se projevuje ve velmi dobrém vybavení technikou ve výjezdové jednotce města v Tanvaldě – Šumburku ,jejíž působnost spadá od Nové Vsi,Josefova Dolu,Kořenova,Harrachova i Zlaté Olešnice s možností výpomoci i v Polsku. Novou cisternou  Mercedes Unimog 5000 a pohotovostním vozidlem Fiat Ducato , kterými jsme vstoupili do 21. století.

Tanvaldské sbory dobrovolných hasičů v nynější době zajišťují asistenční hlídky v době zvýšeného nebezpečí požáru,nebo při shromáždení většího počtu osob. Podílí se na zpracování a udržování dokumentace požární ochrany,provádí pož. prohlídky budov městského úřadu.Zásahová jednotka má 19 členů, zajišťuje hašení požárů a záchranné práce.Zajišťujeme opravy a údržbu výzbroje , výstroje svěřené techniky a údržbu požárních zbrojnice.Zabezpečujeme 4 ohlašovny požáru,školení a výcvik zásahové jednoteky.Hasiči pomáhají jak při kulturních a společenských akcích, tak i při sběru železného odpadu i při mytí vozovek ve městě.

Velmi dobrá je již několik let sportovní činnost našich soutěžních družstev  v hasičských soutěžích  kde jsou zapojena nejlepší družstva Libereckého kraje.

Také dětská hasičská družstva dosahují dobrých výsledků.

„Sobě ku cti bližnímu k ochraně a vlasti k oslavě „

                                                                                                      SDH  Tanvald  Šumburk

 

Rubriky